#BDNVilaGroga

dissabte, 22 de juny del 2013

Les escoles que fan la sisena hora cobriran les baixes des del primer dia

Notícia publicada al diari ARA (dissabte, 22 de juny de 2013)

Les escoles que fan la sisena hora cobriran les baixes des del primer dia

CiU i ERC pacten una flexibilització de les substitucions de mestres per al curs que ve
L'ALEGRIA DEL FINAL DE CURS  Els mestres de l'Escola Orlandai del barri de Sarrià de Barcelona acomiadaven ahir  els seus alumnes, que marxen de vacances d'estiu, amb un acte emotiu al pati  del centre per celebrar el final de curs 2012-2013. L'ALEGRIA DEL FINAL DE CURS Els mestres de l'Escola Orlandai del barri de Sarrià de Barcelona acomiadaven ahir els seus alumnes, que marxen de vacances d'estiu, amb un acte emotiu al pati del centre per celebrar el final de curs 2012-2013. PERE VIRGILI
L'obligació d'esperar deu dies lectius per poder substituir una baixa mèdica als centres escolars, introduïda pel reial decret de retallades del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, és una de les mesures que ha generat més malestar a les escoles i instituts aquest curs, que tot just acaba avui. A la pràctica, aquestes dues setmanes que es trigava a assignar un nou docent, la baixa s'ha hagut de cobrir amb la resta de personal del centre, cosa que ha generat molts maldecaps en l'organització horària de la plantilla i que ha resultat especialment complicada quan es tractava de cobrir alguns especialistes concrets.
Per això, per al curs que ve, les excepcions introduïdes a Catalunya a la norma estatal -que aquest curs han permès ja substituir des del primer dia els mestres d'infantil i les segones baixes simultànies- s'ampliaran a altres supòsits que busquen alleugerir aquestes situacions en els centres on poden plantejar més dificultats.
Les escoles de zones educatives rurals (ZER) i les d'entorns més desafavorits, que són els 400 centres públics que mantenen la sisena hora de classe d'ençà que es va eliminar per a la resta, podran cobrir les baixes dels seus mestres des del primer dia. Així ho ha acordat el departament d'Ensenyament amb ERC i es recull en el text d'una moció -a la qual ha tingut accés l'ARA- que s'aprovarà la setmana vinent al Parlament amb els vots ja assegurats de CiU i ERC, tot i que s'intentarà ampliar el consens a altres grups parlamentaris.
Anglès des del sisè dia
També s'ha acordat substituir immediatament els logopedes d'audició i llenguatge i especialistes similars, que per l'especificitat de la seva feina són molt difícils de suplir amb la resta de personal docent del centre. Alhora, els professors de les assignatures d'anglès, música i educació física, així com tots els de les Escoles Oficials d'Idiomes (EOI), seran substituïts des del sisè dia lectiu, com passa ara ja amb els tutors de primària. S'han escollit aquestes matèries perquè són especialitats difícils de cobrir que fan patir especialment els centres escolars.
La moció, però, no modifica la previsió introduïda per la conselleria aquest curs perquè totes les substitucions es facin en un 85% de la jornada i el sou, un punt especialment conflictiu amb els sindicats d'ensenyament. Fonts republicanes al·legaven, però, que aquesta mesura s'inscriu en el marc de tota la funció pública.
CCOO, de fet, ha fixat la recuperació de les substitucions en un 100% de jornada i sou com a condició indispensable per sumar-se a cap acord sobre el decret de plantilles que prepara la conselleria d'Ensenyament. El sindicat demana, a més, que es redueixi al 25% el percentatge de mestres que podria escollir el director de centre en virtut del seu projecte educatiu, quan el decret proposa que sigui el 50%.
La moció pactada per CiU i ERC sobre les substitucions incorpora també un punt referent al decret de plantilles, per urgir a la seva aplicació i afegir "garanties de publicitat, mèrit i capacitat per a les persones aspirants" als llocs de treball que els directors de centre demanin per poder desenvolupar el seu projecte educatiu. El text que s'aprovarà la setmana que ve al Parlament preveu "la participació dels docents i del consell escolar" en la provisió d'aquests llocs de treball, per als quals també es podran proposar "funcionaris de carrera i en pràctiques" a més d'interins.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada